Rännak, mis algab maitsest ja lõpeb külalislahkusega

Haapsalu vanalinna rahulikul tänaval, kolmelt poolt merega ümbritsetuna, asub romantilises lillehõngulises aias Old Hapsal Hotel – butiikhotell Haapsalus, kus iga detail jutustab lugu. Lugu rännakust läbi erinevate maade ja rahvaste köökide. Lugu, mille keskmes oleme meie – Veiko ja Daire.
Mina olen Daire ja viimased viis aastat olnud meie pere loodud Old Hapsal Hoteli perenaine ja peakokk. Mind on alati köitnud inimesed, nende eluviisid ja erinevates köökides loodud maitseelamused. Minu jaoks on kokkamine ja matkamine üks ja sama teekond – mõlemad nõuavad uudishimu, teadlikku kohalolu ja soovi mõista maailma kõigi meeltega.
Kirg, mis algas ühest sefiiritordist
Kõik algas 14-aastaselt, kui ostsin oma esimese elektrilise käsimikseri valuutapoest nimega Turist – seda enda teenitud esimese palga eest. Eesmärk oli üks: teha ise sefiiritorti. Arvatavasti sellest hetkest sai alguse eluaegne kirg toidu ja uute elamuste vastu.
Hariduselt olen majandusteadlane, tervisejuht ja turundaja. Aastaid olen juhtinud erinevates toiduainetetööstustes inimesi ja Horeca osakondi, kuid teatud hetkel sain aru, et vaid oma kätega tehtav töö on see, mis nii endale kui teistele head emotsiooni valmistab. Lõpetasin Haapsalu Kutsehariduskeskuses viienda taseme koka eriala ja saavutasin sellega Eesti kõrgeima professionaalse kokaoskuse.
Matkad, rahvused ja maitsed
Reisides pole ma kunagi olnud rannas vedeleja tüüp. Minu puhkus tähendab liikumist, kohalike kultuuride tundmaõppimist ja uute maitsete avastamist. Olgu see Indias või Prantsusmaal, Jaapanis või Mehhikos – iga reis on olnud otsing inimeste, lõhnade ja toidukultuuride järele.

Kõik reisid on kulgenud sammhaaval, punktist A punkti B – mõnikord mööda mägiradu, mõnikord läbi turgude ja restoranikööikide. Usun, et erinevaid rahvusi mõistab kõige paremini siis, kui oled nende köögis. Kui näed, mida nad söövad, kuidas nad toitu valmistavad ja kui palju rõõmu nad sellest tunnevad.
Olen jõudnud unistuseni, kus igal talvel pakin vähemalt kuuks ajaks kohvrid ja sõidan mõnda maailma nurka sealset toiduvalmistamist ja -kultuuri õppima. Nii on õnnestunud mul töötada Prantsusmaal Michelini tärniga restoranis Perochon, õppida Itaalias Firenze kokakoolis, viilutada päevade viisi veiseliha Jaapanis Wagyu liharestoranis Yakiniku ning õppida koduperenaistelt Kreeka pererestoanis, samuti India ja Mehhiko kodudes nende vanaemade salaroogade valmistamist. Need rännakud on toonud minu valmistatud toitudesse maitseid, mis on korraga nii lihtsad kui võõrad – nagu ikka siis, kui uudistad erinevate riikide köökides ja turgudel.

Külalislahkus kui eluviis
Old Hapsal Hotelis kohtuvad kõik need maailmad: toidukirg, matkamine ja inimlik soojus. Meie külalistele pakutavad õhtusöögid ja ühiskokkamised on minu viis jagada oma kogemust – tuua erinevate maade maitsed siia, Haapsallu.

Pole juhus, et hotelli kõige enam tellitud elamusõhtusöök on Jaapani köögist inspireeritud – puhtad maitsed, kaunis ja esteetiline. Samuti pole juhus, et meie kõige inspireerivam tuba on India. Meie rändamise vaim elab hotelli ruumides. Iga tuba on sisustatud mõne reisi mälestuse või detailiga – väikese esemega, millel on oma lugu.
Minu jaoks on kokkamine ja külalislahkus üks ja sama asi. See on viis luua headust ja emotsiooni – korraga nii taldrikul kui inimeses endas. Nii sünnivad Old Hapsal Hoteli hommikusöögid, hooajalised pulma- ja peomenüüd ning ühiskokkamiste ideed. Kõik algab lihtsast soovist: et külaline saaks osa elamusest ja tunneks end oodatuna.