Meie hommikusöögi väikesed kangelased: käsitööna valminud kenad kalatooted

21. nov. 2025

Meie hommikusöögi väikesed kangelased: käsitööna valminud kenad kalatooted

Päris maitsed

Me armastame maitseid, mis sünnivad päriselt – inimeste kätetööna, väikestes tootmistes, igal neist oma lugu. Meie hommikusöögi kangelased: käsitööna valminud kenad kalatooted elavad Saaremaal, Tihemetsa talus, kus tegutseb pisike, kuid erakordse hingega kalatootja Tihemetsa Kala, selle perenaine Tiina ja perepoeg Mart.

Meie hommikusöögilauas rändavad Tiina ja Mardi valmistatud purgid-konservid lauale vaheldumisi: kord kuldsed käsitöö-sprotid, kord õlis sädelev kilufilee ehk saarepärane anšoovis, kord nostalgiline räim tomatis. Need tooted näevad välja lihtsad. Tegelikult kannavad nad endas aga uskumatus koguses traditsioone, hoolt ja oskusi, imelisi maitseid, rohkem kui arvata oskaks.

Kuidas sünnib üks purgike saaremaist anšoovist?

kalatooted old hapsal hotel hommikusöögilaual

Kui tõstad meie hotelli hommikusöögilauas oma võileivale killukese hõrku kilufileed õlis, ei pruugi sa aimata, millise teekonna see suutäis enne läbinud on.

Kõik algab kalameestest, kes toovad kala merest välja ja viivad saagi Tihemetsa naiste-meeste juurde. Sealt edasi astub mängu Tiina, kes paneb terved kalad koos kiluvürtsiga toatemperatuurile seisma. Ja seda mituteist päeva. Mitte kümme, kaksteist või kolmteist – vaid nii kaua, kuni kala on päriselt valmis: vahel kümme, vahel kaksteist, vahel mituteist. Ainus mõõdik on puudutus: kui selgroog on pehme ja liha õrnalt järele annab, on fermentatsioon lõpetanud oma töö ja kala valmis purkki panekuks.

Meditatsioon, mis lõhnab mere ja õli järele

Tihemetsa väiketootmist külastades saime ise sellest protsessist osa. Emotsioon oli võimas: pikk laud, selle ümber istumas naised, igaühe ees ports kalu. Elav jutuvada tasapisi vaibub, liigutused muutuvad kindlamaks, ühtlasemaks… Kalad puhastatakse sisikonnast, eemaldatakse õrn selgroog, libistatakse maha nahk. Ja siis pakitakse fileed ükshaaval purki. Kihiti, hoolikalt, et tulemus oleks perfektne, Old Hapsal Hotel hommikusööjale meeltmööda.

kalatooted old hapsal hotel hommikusöögilaual, valmistamine

Kas teadsid, et üks inimene valmistab ühe tööpäevaga vaid 15 purgikest saaremaist anšoovisefileed? 15 purki! See tähendab, et igaüks neist purkidest on sõna otseses mõttes käsitöö. Kui purgid on fileesid täis, valatakse neile peale õli, kaanetatakse ja valmis Haapsallu sõitma.

Miks see on meie jaoks oluline?

Oma kätega sproti, äädikakilu ja saaremaise anšoovise valmistamise kogemuse järel vaatan hommikusöögilaual seisvatele väikestele purkidele otsa hoopis teise pilguga. Need kalatooted ei ole lihtsalt „üks järjekordne lisand võileivale“. Need on lugude, oskuste, traditsioonide ja austusega loodud gurmeemaiused meie hommikusöögi laual.

Old Hapsal Hotelis tahame, et meie külalised päriselt maitseksid Eestit – mitte lihtsalt roogasid, vaid lugusid, mis nende taga seisavad. Tihemetsa Kala on üks neist lugudest, mis näitab, kui palju ilu ja pühendumust võib peituda milleski näiliselt nii lihtsas nagu väike purgike anšoovist.

Tihemetsa Tiina ja sprotid, vlmistamine

Meie hommikusöök ei paku ainult maitseelamust. See pakub võimalust mõista, kui palju armastust on pandud igasse tootesse, mis meie lauale jõuab. Meie hotelli perenaine ja peakokk Daire on võtnud südameajaks seda lugu igale külalisele hommikusöögilauas jagada.

Oma kogemusest kalatöötoast kirjeldab Annika:
“Ma ei oleks elus arvanud, et satun kunagi ise sprotte, anšoovist või marineeritud kilu tegema. Tegelikult ei meeldi mulle isegi kala — see pole kunagi mu valik. Aga kui võimalus tekkis, mõtlesin: miks mitte? Ja nii juhtuski, et puhastasin esimest korda elus kilusid 🤭 ning avastasin, et see oli hoopis lõbusam ja põnevam, kui ma oleks osanud ette kujutada.”

Close
Close