Söömine on psühholoogiline vajadus, mida inimolendid on harjunud rahuldama nii kodus olles, kui reisides maailma eririikides. Söömine reisil on aga hoopis teistmoodi tunne: unikaalne, uudne sest me teeme seda teises keskkonnas, kui tavaliselt harjunud oleme. Uurimuste järgi kulutavad turistid enam, kui 25% oma eelravest toidu ja sellega seonduva peale. See näitab tugevat seost turismi ja toidu vahel. On tõestatud, et toit mängib väga olulis rolli teiste reisiga seotud vajaduse kõrval nagu majutus, transport või aktiivsed tegevused. Veelgi enam, on välja toodud uurimustes, et toit on võimas tööriist teiste tegevuste kõrval riiki või asukohta tutvustamaks, seda reklaamimaks väliskülalistele.
Kuigi toit ja toitlustuskohad ei pruugi olla esmane tegur reisi sihtkoha valikul, on tegemist üsna olulise tootega nišiturismi seisukohast. Seetõttu oleme Old Hapsal Hotel’is püüdnud leida võimalusi parandamaks külaliste siinviibimise kvaliteeti läbi lisandväärtuse loomise, milleks on nii tervislik uni, liikumised kui toit sh ühiskokkamised, erilised õhtusöögid, toiduga seotud töötoad ja koolitused. Meie eesmärk on arendada Haapsalu toiduturismi kontseptsiooni muude turismi atraktsioonide kõrval. Kaua me liugleme vanade heade traditsiooniliste mudaravilate ja pitsilise vanalinna näitamise peal? Külaline otsib pidevalt midagi uut ja põnevat, meeldejäävat.
Maailmas on uuritud turismi ja toidu seost juba aastakümneid ning erinevates suurriikides jõutud järeldusele, et riiki külastav välisturist otsib just seda riiki iseloomustavat unikaalset köögi eripära ja teisalt taas totaalselt midagi ’kastist väljast’ ehk hoopis teisest ooperist toiduelamust, mida meie kogemuse näitel soovib ka siseturist kogeda.
Oleme Old Hapsal Hotelis leidnud muuhulgas üheks lisandväärtust pakkuvaks suunaks India köögi, selle maitsete ja vürtside mitmekesise maailma, toidukultuuri ja traditsioonid. India toit on maailmas üsna populaarne, meie pakume selle tegemist ning nautimist väljasõidu peamise atraktsioonina, mis suurendab külalise kogemustepagasit. Külalise mälestused saavad alguse just siit!
India kööki ja toidu valmistamist koos erinevate vürtside kokku sobitamisega võib nimetada ühise nimetusega kunstiks. Meid külastava inimese soov on osa saada selle kunsti loomisest, rohkem teada saada India elustiilist, kultuurist ja traditsioonidest. Toit on India elustiili üks olulisemaid koostisosi. India toit on peale kõige muu ka tervislik. Kasutame rohkesti gheed, kurkumit, ingverit, kaneeli, neil kõigil on suur kasu ja väärtus inimese tervisele. Kõike seda ja palju muudki tutvustame oma India ühiskokkamistel, mis mahutab maksimaalselt 13 osalejat.
Olen elanud Indias mitmes peres, õppides nii toidu valmistamist kui toidu kultuuri ja traditsioone autentsetest allikastest, mh pere emadelt ja vanaemadelt. Kasutame oma köögis autentseid India maitseaineid ja vürtse, kõik karripõhjad (masalad) valmistame me nullist. Igal köögis viibijal on võimalus oma käega kõik sammud alates vürtside valimisest kuni toidu maitsestamiseni kaasa teha. Peale toidu valmistamist naudime üheskoos õhtusööki, mis järgib India toitumistavasid, nii nagu seda tehakse traditsioonilistes India peredes.
Oleme täheldanud, et meie külalised ei otsi suuri hotelle, spaasid ja odavat magamisaset, nad soovivad eelkõige personaalset lähenemist ja autentsust, midagi teistsugust, mis pakub neile uut kogemust ja head emotsiooni ning magusat mälestust.
Old Hapsal Hotel ei ole pelgalt gurmeepaik, siin järgitakse ka muudes tegurites tervislikku suunda sh uni, liikumine. Meie toad on varustatud mugavate ja kvaliteetsete voodite ning voodiriietega, igas toas on koditsioneer ja pimendavad aknad tagamaks parimat une kvaliteeti. Pakume erinevaid võimalusi aktiivseteks tegevusteks sh uisu- ja kelgumatkad, ratta- ja jalgsimatkad sinna juurde kuuluvate piknikukorvide jm toitlustamisega.