Viimased postitused
India toit erineb muust maailmast mitte ainult maitse, vaid ka toiduvalmistamisviiside poolest. See peegeldab täiuslikku segu erinevatest kultuuridest ja ajastutest. Nii nagu India kultuur, on ka India toitu mõjutanud erinevad tsivilisatsioonid, mis on andnud oma osa selle üldisesse arengusse ja praegusesse vormi.
India toidud on tuntud oma vürtsikuse poolest. Kogu Indias, olgu see Põhja- või Lõuna-India, kasutatakse vürtse heldelt, kuid ei tohi unustada, et igal kasutataval vürtsil on väärtus nii toitainetepõhiselt, kui ka mitmeid raviomadusi.
Põhja-Indias, Kashmiris, valmistatakse kõik toidud riisi, kui pearoa ümber. Kashmiri piirkond on tugevalt mõjutatud Pakistanist ja moslemite harjumustest, seetõttu süüakse siin ka enam liha.
Osariikides nagu Punjab, Haryana ja Uttar Pradesh, tarbitakse ohtralt teravilja ja sellest valmistatud tooteid, chapati leiba tarbitakse siin põhitoiduna. Chapatisid valmistatakse erinevatest jahudest, nt nisu, riis, maida, besan jne.
Lääne-India nn kõrbeköök on kuulus oma ainulaadsete vürtside ja toiduvaliku poolest.
Maharashtra osariigis kasutatakse nii põhja- kui ka lõunapoolsete osariikide toiduvalmistamise stiile. Siin süüakse üheaegselt nii riisi kui ka nisutooteid. Mumbai rannajoonel tegutsevad juba kalamehed, nende püütud kalaliikide valik on lai. Mõned maitsvad road, mida tasub proovida on Bombay krevett või Pompfret.
Lõuna poole jäävas Goas on tunda Portugali mõju, seda nii toidu valmistamises kui ka roogade maitsetes. Siin tasuks proovida magushaput Vindalood.
Lõuna-Indias kasutatakse toidu valmistamisel enamasti tugevaid vürtse, mereande ja kookospähkleid ning sellest saadud piima. Tamil Nadu toitudes kasutatakse sageli tamarindi, et anda roogadele hapukust. See maitse eristab tamili toitu teistest köökidest.
Andhra Pradeshi piirkonnas kasutatakse kangemat tšillit, eesmärgina roogade maitset tugevdada.
Meie kasutame oma köögis India toitude valmistamisel peamisi India köögi vürtse, laual on kokku ca 25 erinevat vürtsi-maitseainet.
Üheskoos valmistame Reisi reisimata! sarjas ühiskokkamise käigus erinevad karrid broileri-, lamba ja kalalihast, samuti valmistame läätse- ja lillkapsakarrisid.
Oma valmistatud roogasid naudime üheskoos nii nagu Indias seda traditsiooniliselt tehakse.
Foto: Ragne Värk
OLD HAPSAL HOTEL
Lahe 11, Haapsalu, 90503
Lääne maakond, Eesti