Viimased postitused
Roman Zaštšerinski tõi Old Hapsal Hotel kööki suvemaitsed ja professionaalsuse, seda kõige puhtamal kujul.
See on õhtu, kus saal on täis häid maitseid ja köök õppimist armastavaid inimesi. Iga roog on justkui lugu, mis seob kokku Haapsalu ja kõrgeima kokakunsti.
Kui tippkokk Roman Zaštšerinski satub sinu kööki, on üks asi kindel – õppida on palju. Ja tegelikult, kust sa muidu õpidki, kui mitte oma ala parimatelt? Sel korral tuleb Roman Haapsallu koos Kolm Sibulat peakoka Sergeiga – nende kahe mehe koostööst sünnib tõeline meistriklass, maitsete plahvatus.
Kahe koka omavahelist suhtlust ja tööde jaotust on nauding vaadata. Kõik liigub nagu hästi sünkroniseeritud Rolex kellamasin – kiire, täpne ja uskumatult stiilne. Olen oma köögis näinud igasugust saginat, aga nii puhast ja elegantset köögitööd vast mitte kunagi…
Roman ja Sergei ei tee ühtegi liigutust üleliia, iga tegevus on mõtestatud ja tulemus lihtsalt oivaline.
Meie perepoeg ja abiline Lukas, kes on seni seentest suure kaarega mööda käinud, kiidab Romani sitsiiliapärast arancinit kukeseentega taevani. Kui see ei ole imeline, siis mis on?
Käikude vahel astub Roman saali, ta räägib lihtsatest asjadest: elust ja perest, köögist ja kokandusest, äpardustest köögis, lastest ja argipäevast. Poleks osanud oodata, et tipprestoran Moon peakokk muutub köögist saali astudes pesuehtsaks stand-up koomikuks. Saalitäis inimesi naerab kaasa lugudele, milles on nii palju äratundmist ja siirust, need lood puudutavad meist igaüht.
Publiku seas istub ka Wend al Priit Kuusk, kelle esimene “töökoht” kokana saatesarja Köögikodanikud raames oli Romani juhitavas restoranis Ö. Nende kahe jutuajamist võikski jääda kuulama: meenutused, naljad ja aus tagasivaade tippkoka töö telgitagustesse.
Tänane Roman on hoopis teistsugune kui see, kes kunagi Ö kööki juhtis. Ta on tasakaalukas, soe ja tohutu kogemustepagasiga inimene, kes ei tõsta köögis grammigi häält. Ja ausalt, pole ka põhjust – meeste eelmine tööpäev oli lõppenud 200 inimese toitlustamisega Moonis, seega meie 42 külalise õhtusöök on nende jaoks mõnusalt rahulik vaheldus.
Roman täidab meie köögi huumori ja inspireerivate mõtetega. Kirgliku mootorratturina võttis ta paar nädalat enne õhtusööki ette sõidu Haapsallu, et tunnetada seda, mis siin võiks õhtusööki inspireerida. Ta leidis selle – meri ja Haapsalu pits said meie õhtu märksõnadeks.
Tervitusamps
Kukeseente arancini, trühvli crème pâtissière
Salasar Crémant de Limoux Brut Vintage 2022
Oddbird Blanc de Blancs, Languedoc – Roussillon (0%)
Eelroog
Siia hake, tilli aioli, värske mädarõigas, rukki müsli
Salasar Crémant de Limoux Brut Vintage 2022
Oddbird Blanc de Blancs, Languedoc – Roussillon (0%)
Vahepala
Lamba buzenina, männiriisika salat, granaatõun
Maison Champy Cuvée Edme Pinot Noir, Bourgogne 2023
Oddbird GSM, Languedoc – Roussillon (0%)
Pearoog
Haugi Kiev, kartulikreem, marineeritud muskaatkõrvits
Laroche St Martin Chablis AOC 2024 (magnum)
Oddbird Riesling/Viogner, Languedoc – Roussillon (0%)
Magus lõpp
Õuna confit, pohlad, vaniljekreem, maapirn
Ecusson Cidre Bio Doux, Normandia
Galipette Cidre, Normandia (0%)
Kui õhtu lõpuks viimased taldrikud saalist tagasi jõuavad, jääb hinge soe tänutunne. See, kui parimad oma ala meistrid tulevad su kööki ja jagavad oma teadmisi ja ideid, on midagi enamat kui lihtsalt kokandus. See on meie meeskonna jaoks pidu täis õppimist ja äratundmist – kokakunst on imeilus kunst!
Aitäh, Roman ja Sergei, aitäh kõigile külalistele, kes tulid ja said osa sellest meeldejäävast õhtust Old Hapsal Hotelis. Aitäh fotograaf Vendo Jugapuu õhtu jäädvustamise eest.
OLD HAPSAL HOTEL
Lahe 11, Haapsalu, 90503
Lääne maakond, Eesti